Bizden Haberler

5. ARAPÇA YARIŞMALARINDA MUHTEŞEM FİNAL / 17.05.2014
Soma?da yaşanan faciada hayatını kaybeden madencilere Türkiye genelinde bütün İmam Hatip Liselerinde okunan 15 bin hatimin duasıyla başlayan finallerde Arapça?nın en iyileri belli oldu Öğrencilerin Arapça okuduğu İstiklal Marşı salondan?? ?büyük alkış aldı Bilgi yarışması kategorisinde Kırşehir Kaman İmam Hatip Lisesi, şiir kategorisinde İstanbul Kadıköy İmam Hatip Lisesi, metin canlandırma kategorisinde Sivas Suşehri İmam Hatip Lisesi ve kaligrafi kategorisinde ise İstanbul Kazım Karabekir İmam Hatip Lisesi birinci oldu.

Bu sene Eskişehir İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile Sarar Anadolu İmam Hatip Lisesi koordinesiyle Osmangazi Üniversitesi Spor Salonu’nda gerçekleşen ve yoğun bir katılımın yaşandığı finallere Türkiye’nin farklı illerinden gelen vatandaşların yanı sıra Katar, Kuveyt, Cezayir, Tunus, Fas, Suud-i Arabistan, Filistin, Suriye ve Irak’tan gelen akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de büyük ilgi gösterdi.

Soma’da yaşanan faciada hayatını kaybeden madencilere Türkiye genelinde bütün İmam Hatip Liselerinde okunan 15 bin hatimin duasıyla başlayan finallerde Arapça’nın en iyileri yarıştı. Türkiye genelinde 81 ilden 636 okulun 11.852 öğrenci ile katıldığı yarışmalarda bilgi yarışması kategorisinde 559, şiirde 437, hitabet (metin canlandırma) yarışmasında 111 okul finale gelmek için yarıştı. 300'ü aşkın akademisyen ve ilim adamının jüri üyeliği yaptığı yarışmaların finalinde coşku ve heyecan eksik olmadı.

Öğrencilerin Arapça okuduğu İstiklal Marşı salonda büyük alkış aldı. Yarışmalar sonunda bilgi yarışması kategorisinde Kırşehir Kaman İmam Hatip Lisesi, şiir kategorisinde İstanbul Kadıköy İmam Hatip Lisesi, metin canlandırma kategorisinde Sivas Suşehri İmam Hatip Lisesi ve kaligrafi kategorisinde ise İstanbul Kazım Karabekir İmam Hatip Lisesi birinci oldu.

İslam medeniyetinin temelinin Arapça olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Yarışmaların Tertip Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, ''Arapça, vahiy medeniyetinin, İslamiyetin dilidir. Vahyin ilk başladığı andan itibaren, bir medeniyete dönüşen  bu dil, asırlardır Arap olan olmayan bütün Müslüman ilim adamlarının kullandığı bir dil olmuştur. Her milletin bir anadili vardır. İslam ümmetinin Arabıyla, Lazıyla, Türküyle, Çerkesiyle, Hindsuyla, Pakistanlısıyla ve dünyanın öbür milletlerine mensup bütün müslüman milletlerin dili Arapçadır. Dolayısıyla bu dili kıyamete kadar yaşatmak biz İmam Hatip Liselilerin boynunun borcudur'' dedi.

Programa katılan ve kendisinin de imam hatip lisesi mezunu olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, "Arapça öğrenmenin çok önemli bir konu olduğunun hepimiz idrakinde olmalıyız. İslam coğrafyasında kan ve gözyaşı görmekteyiz. Maalesef, Müslümanların arasına fitne ateşi sokulmuş. Bunun yok edilmesi adına bizim öncelikle İslam ümmetinin birliğini tesis etmemiz gerekiyor. İşte bu birliğin tesis edilmesinde Arapça en önemli noktalardan biridir. Bu noktada ben bu hizmeti icra eden herkese teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Yarışmada, dereceye giren, giremeyen tüm öğrencileri tebrik ediyorum" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz da imam hatip liselerinin kurulduğu günden bu yana ülkede maddi ve manevi anlamda topluma hizmet etmek isteyen neferleri yetiştiren okullar olduğunu ifade ederek, "Dünyanın neresine giderseniz gidin Kur'an'ı Kerim'in hiçbir kelimesini anlamasa bile onun o lahuti sesine kulak veren insanlar Arapça'nın o güzel ahengine kendisini kaptırarak, Kur'an-ı dinliyor. İşte Allah bir dili seçti ki o dil edebiyat boyutuyla, zirve olan bir dil. İmam hatip liseleri arasında 5'incisini düzenlediğimiz yarışmada hakikaten büyük coşku yaşıyoruz. Bir dili öğretmek illaki didaktik olarak onu anlatmak değildir. Tiyatrosuyla, şiiriyle, hitabetiyle, bilgi yarışmasıyla yaşayan bir dili öğrencinin zihnine taşımak gerekir."

Eskişehir Vali Vekili Rıza Dalan da Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen öğrencilerle bazı ülkelerden gelen misafirleri Eskişehir'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek, "Artık, Hira'nın sesine kulak verme zamanıdır. Farklılıklarımızı kardeşliğimizi güçlendiren unsurlar olarak ilerleyen günlerde birlik ve beraberlik içinde olmayı temenni ederim" dedi.

Konuşmaların ardından bilgi yarışması kategorisinde Kırşehir Kaman İmam Hatip Lisesi, şiir kategorisinde İstanbul Kadıköy İmam Hatip Lisesi, metin canlandırma kategorisinde Sivas Suşehri İmam Hatip Lisesi ve kaligrafi kategorisinde ise İstanbul Kazım Karabekir İmam Hatip Lisesi temsilcilerine ödül verildi.Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği tarafından Eskişehir’de düzenlenen 5. Arapça Yarışmaları muhteşem bir programla sona erdi.