Bizden Haberler

TÜRKİYE’DE ARAPÇA COŞKUSU / 04.04.2016
Türkiye genelinde 81 ilden 1873 okul başvurdu. 7. Arapça Yarışmaları il elemeleri tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak gerçekleşti. Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün koordinesinde, Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği’nin destekleriyle “Arapça Öğretimini Geliştirme Projeleri” kapsamında Türkiye’deki İmam Hatip okulları arasında düzenlenen Arapça Yarışmalarının il elemeleri tamamlandı.

Bu yıl yedincisi düzenlenen Arapça Yarışmalarına Türkiye genelinde 81 ilden 938 İmam Hatip Lisesi917 İmam Hatip Ortaokulu, 4 Uluslararası İmam Hatip Lisesi ile 14 Arapça Proje Okulu başvurdu. Elemelerine yaklaşık 25.000 öğrencinin katıldığı yarışmalarda öğrenciler, liseler arasında Arapça bilgi, şiir okuma, metin canlandırma; İmam Hatip ortaokullarında Arapça şiir, hikâye canlandırma ve çocuk şarkıları kategorilerinde ter döktü. Arapça Hat /Kaligrafi yarışmasında ise 283 eser yarışacak.

Önceki yıllardan farklı olarak Arapça Proje okullarında okuyan öğrenciler bu yıl Arapça Münazara Yarışması’nda yarışacaklar. Ayrıca bu sene ilk defa İmam Hatip ortaokulları il elemelerinde sahnede yarıştılar. Bütün kategorilerde bilgi yarışmaları hariç bölge yarışmaları “Videonu Çek Gönder” ilkesi ile gerçekleştirilecek. Bölge Yarışmalarında birinci olan öğrenciler 29-30-31 Mayıs 2016 tarihlerinde Ankara’da büyük finalde yarışacaklar. TRT Arapça başta olmak üzere birçok kanaldan yayınlanacak olan Arapça Yarışmalarına Ankara’nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından MİHVAK ve Ankara İl Millî Eğitim Müdürlüğü ev sahipliği yapıyor.

22 Arap ülkesinden 450 milyona yakın bir nüfusun konuştuğu Arapça, Kur'an-ı Kerim'in dili olması sebebiyle tüm İslam dünyası için de büyük bir öneme sahip. Önemi her geçen gün artan bu dile dikkat çekmek isteyen Arapça yarışmaları, Arapçayı daha etkin kullanan, kendilerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilen, sosyal, kültürel ve iktisadi ilişkileri geliştirebilecek gençlerin yetiştirilmesine öncülük ediyor.